Aandachtspunten bij het plaatsen van een hellend groendak
Hellende daken vereisen al in de ontwerpfase bijzondere aandacht. Verschillende elementen vereisen een ander type groendakopbouw t.o.v. platte daken.
Er moet rekening gehouden worden met:
- Helling van het dak
- Lengte van het dak
- Dakconstructie
- Type dakdichting
- Dakopbouw
- Opstanden
- Type groendak dat men voor ogen heeft
- Windrichtingen i.f.v. de dikte van het systeem
- Noodzakelijke schuifbeveiligingsmaatregelen
Voor het onderzoek dat hierbij gepaard gaat, doen wij beroep op het studiebureau van Optigrün (die tevens onze kwaliteitsvolle materialen levert).
Een groendak heeft een verzadigd opbouwgewicht tussen 120 en 140 kg/m² (afhankelijk van de hellingsgraad) en is aan te brengen op een maximale helling van 45°.
Aandachtspunt 1: Schuifbeveiliging
Vanaf 15° helling ontstaan afschuifkrachten en deze oefenen druk uit op de dakbegroeiing en de dakbedekking. Daarom is een anti-afschuifsysteem in het groendak noodzakelijk vanaf 15°. Er zijn drie mogelijke systemen die wij aanbieden.
Zonder schuifbeveiliging voor licht hellende daken tussen 5°-15°:
Voor licht hellende schuine daken met een dakhelling tot maximaal 15° is een sedumdak mogelijk zonder oppervlakschuifbeveiliging. De bescherm- en absorptielaag SSV800 zorgt ervoor dat het water wel voldoende vastgehouden kan worden zodat de beplanting droge periodes kan overbruggen.
Schuifbeveiligingssysteem met stootbalk/klampprofiel voor hellende daken tussen 15°-35°:
Om die afschuifkrachten op te vangen dient aan de onderzijde van het dak een stootbalk/klampprofiel bevestigd te worden. Deze stootbalk wordt best rechtstreeks op de bestaande constructie bevestigd en uitgewerkt in de dakdichting. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een speciale bufferplaat (FKD 58 SD).
Schuifbeveiligingssysteem met net en schuifdrempels voor zeer sterk hellende daken tussen 35°-45°:
Een andere manier om de afschuifkrachten op te vangen, is door middel van een zeer trekvast en onverteerbaar net (absorptievlies) dat onder het groendak wordt geplaatst. Op dit net worden speciale schuifdrempels geplaatst die het substraat op hun plaats houden.
Type dakdichting
Het type dakdichting, indien nog niet vastgelegd, wordt best zo ruw mogelijk gekozen. Hoe groter de wrijvingscoëfficient van de dakdichting, hoe lager de kans dat een systeem begint te schuiven. Dit houdt in de praktijk in dat u best voor een (schilferende) bitumineuze dakdichting kiest.
Aandachtspunt 2: Afwatering
De afwatering van een hellend dak dient tot het meest noodzakelijk beperkt te worden om niet onnodig water aan de beplanting te onttrekken. Beide systemen bufferen meer dan 35 liter water per m² en voeren overtollig water af. Daarmee wordt een doorgaande drainage van overtollig water tot aan de onderkant van het dak gewaarborgd en treedt daarbij tegelijkertijd een filterend en verzamelend effect op.
Het systeem met stootbalk/klampprofiel buffert water in de uitsparingen langs de bovenkant en onderaan de bufferplaat kan het overtollig water afgevoerd worden.
Het systeem met net en schuifdrempels buffert en voert overtollig water af via het absorptievlies (net). Dit net heeft aan de onderkant gleuven en daarin kan het water gebufferd worden.
Aandachtspunt 3: Erosie door regen of wind
Vanaf 15° dakhelling maken wij steeds gebruik van sedummatten om erosie van het substraat door regen of wind te voorkomen. Door de werking van de zwaartekracht draineert het water van een hellend groendak veel meer dan een plat groendak. Hierdoor is het ook aangeraden om het buffervolume van het substraatpakket te verhogen om hetzelfde resultaat te verkrijgen als bij een plat groendak. Een voldoende dikke substraatlaag in combinatie met schuifbeveiligingselementen zorgen mee voor een stabiele en goed doorwortelbare laag voor de vegetatie.
Om dezelfde reden is het van zeer groot belang om onderhoud in te plannen op het hellend dak. Het dak moet immer steeds mooi dichtgegroeid blijven zodat de wortels van de planten het substraat vasthouden.
Samengevat
- Het dak dient stevig genoeg te zijn (tussen 120 en 140 kg/m² voor een hellend groendak van goede kwaliteit)
- Groendak mogelijk tot 45° helling
- Verschillende systeemoplossingen afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden
- Onderzoek in samenwerking met het studiebureau van Optigrün
- Veilige schuifbeveiligingen
- Dakdichting is wortelwerend en best zo ruw mogelijk
- Gebruik van sedummatten vanaf 10° om erosie te voorkomen
- Onderhoud is cruciaal om erosie te voorkomen