Types beplanting op daken
Op een dak zijn er heel wat verschillende vegetatietypes mogelijk. De bepalende factor hierin is de draagkracht van de constructie/het gebouw die toelaat hoeveel gewicht er effectief op het dak geplaatst zal mogen/kunnen worden.
Types daktuinopbouw
We onderscheiden 3 grote types qua daktuinopbouw en de daarbij horende vegetatietypes.
- Extensief groendak -> ca. 100kg/m²: beperkte vegetatiekeuze (sedumsoorten).
- Semi-intensief groendak -> ca. 150 tot 300kg/m²: deze opbouw biedt de mogelijkheid om meer (bio)diversiteit op het dak te brengen door een groter aantal planten soorten te combineren met name: bol- en knolgewassen, vaste planten, siergrassen en kleine/kruipende houtachtige gewassen.
- Intensief groendak (ook wel daktuin genaamd) -> vanaf 300kg tot - :De daktuin, indien voldoende substraatdikte voorhanden is kan elk type vegetatie de kans geven zich te ontwikkelen. Ik denk aan gazon tot en met bomen/solitaire heersters van ettelijke meters hoog.
Invloed van omgevingsfactoren
Van zodra we weten voor welk type groendak gekozen wordt kunnen we het groendak meer in detail gaan bekijken. Het is namelijk niet énkel de daktuinopbouw maar ook de omgevingsfactoren die bepalend zullen zijn voor de uiteindelijke vegetatiekeuze:
- Oriëntatie van het dak: hoeveel uren zon/schaduw krijgt het dak gemiddeld per dag?
- Locatie van het dak: is het dak gelegen aan de kust of in de stad of eerder in een landelijke omgeving?
- Op welke hoogte bevindt het dak zich? Windlasten hebben ook een bepalende factor op de keuze en de ontwikkeling van de vegetatie.
- Wordt er gekozen voor irrigatie? De bijkomende mogelijkheid tot het bevloeiien van een daktuin is in de huidige klimatologische omstandigheden geen uitzondering meer. Hoe we het ook bekijken, een daktuin blijft een extreme locatie waarin planten altijd meer uitdagingen moeten trotseren om zich ten volle te kunnen ontwikkelen tov het maaiveld/de volle grond. Een irrigatiesysteem hoeft hierdoor niets high-tech of duur te zijn. Maar dit kan wel zorgen dat uw investering (uw daktuin) beschermd wordt tegen langdurige droogteperiodes of bij afwezigheid door vakantie bijvoorbeeld. Als planten droogteverschijnselen vertonen is het meestal al te laat OF als we geluk hebben en de planten hebben het toch overleefd, hebben de planten een lange herstelperiode voor de boeg.
Om dit te voorkomen is het niet onbelangrijk dit zéker mee in overweging te nemen bij de opmaak van het budget van uw daktuin/groendak.
Samengevat:
Een daktuin is niet zomaar een verzameling van verschillende materialen en planten die op een dak worden geplaatst. Het is een doordacht systeem dat door specialisten is ontworpen en wordt geïnstalleerd volgens de regels van de kunst.
Er bestaat spijtig genoeg geen kant-en-klare handleiding van welk type plant in welke omstandigheden op welk type groendak het beste zal groeien omdat, zoals hierboven beschreven, elk project/dak uniek is. Daarom raden we aan om voor uw daktuinproject tijdig samen te zitten met een daktuinspecialist die u kan ondersteunen en begeleiden doorheen het ganse proces om tot het gewenste eindresultaat te komen.