Vind hier een antwoord op de meestgestelde vragen!

Klik op een categorie en kom meer te weten over dit onderwerp

Categorie
Wat is een groendak?

Een groendak is een constructie boven op een dak die bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag van het groendak bevat beplanting. Er bestaan verschillende types groendaken. De types verschillen in de opbouw en het uitzicht. Een groendak heeft verschillende ecologische en economische voordelen en biedt daarnaast nog eens een extra esthetische meerwaarde aan uw woning.

Wat is een goed groendak?

Een goed groendak is voor ons duurzaam, heeft een mooi resultaat en vraagt weinig onderhoud.

Concreet wil dit zeggen dat de beplanting op het groendak groeit en bloeit zoals het in de volle grond zou doen. Tijdens langere periodes van droogte overleeft de beplanting ook zonder al te veel problemen. In een groendaksysteem zit voldoende waterbuffer in de substraatlaag en in de volwaardige bufferplaat. Daarnaast is er ook voldoende drainage voorzien in de onderlagen zodat het groendak niet te nat blijft, niet verzuurt en er geen mosvorming optreedt.  De beplanting van een groendak wordt afgestemd op de dakoriëntatie, hierbij wordt rekening gehouden met de zon en de schaduw.

Om een dergelijk duurzaam groendak te verkrijgen is het nodig om voor een 3-laags groendaksysteem te kiezen. Bij een 2-laags systeem ontbreekt een degelijke bufferlaag waardoor de beplanting het zeer moeilijk krijgt tijdens droge periodes. In een 1-laags groendaksysteem gaat het nog een stap verder en wordt er zelfs geen drainagelaag voorzien.

Welke types groendaken bestaan er?

Er is een verschil tussen extensieve en intensieve groendaken. Het extensief en intensief gedeelte in de naam wijst op het onderhoud van het groendak. 

  • Een extensief groendak bestaat uit een groendak met sedumbeplanting. Dit groendak is makkelijk te onderhouden en het onderhoud moet 2 maal per jaar gebeuren. 
  • Wanneer we naar de iets intensievere groendaken gaan dan belanden we bij een biodiversiteitsdak en een semi-intensief groendak. Deze daken hebben een grotere opbouw waardoor de keuze aan beplanting groter is. Hierdoor is er ook iets meer onderhoud nodig omdat de planten geregeld gesnoeid en bemest moeten worden. 
  • Een intensief groendak is eigenlijk een volledige daktuin. Het onderhoud van deze daktuin is te vergelijken met een tuin in volle grond. 
Kan een groendak enkel op een nieuwbouw of ook op een bestaande woning?

Een groendak kan zeker ook aangelegd worden op een bestaande woning. Het is dan wel belangrijk enkele zaken te controleren vooraleer het groendak aangelegd wordt. 

Er moet rekening gehouden worden met het opbouwgewicht van het dak en hoe lang de dakdichting al op uw dak ligt. Voor een extensief groendak is een opbouwgewicht van 105 kg/m² nodig. De dakdichting mag niet ouder zijn dan 10 jaar, dan moet de dakdichting eerst vernieuwd worden. 

Wanneer laat ik best mijn groendak aanleggen?

Alle onderlagen van het groendak tot en met de substraatlaag kunnen het volledige jaar door aangelegd worden. De beplanting is wel onderhevig aan de weersomstandigheden. Vermijd het aanbrengen van beplanting bij onderstaande weersomstandigheden:

  • Bij vorst kan de nieuwe beplanting doodvriezen.
  • Bij periodes van boven de 25° kunnen sedumstekken verbranden. Matten kunnen in de zomer wel aangelegd worden bij warme periodes indien u voldoende en regelmatig water geeft.
  • Bij sterke wind kunnen de sedumstekken en de zaadmengsels wegwaaien.

De ideale jaargetijden om een groendak aan te leggen zijn:

  • Voor sedumstekken: van half maart tot juni of van september tot november.
  • Voor sedummatten: van half maart tot november.
  • Voor zaadmengeling van grassen en kruiden: van half maart tot juni.

Het is belangrijk dat de sedumbeplanting (zowel stekken als matten) tijdens het eerste jaar na aanleg water krijgt in warme en droge periodes. De jonge beplanting is nog niet stevig genoeg om periodes van lange droogte te overbruggen. Eenmaal de sedums wat ouder zijn, kunnen ze warme periodes makkelijker overleven. Een biodiversiteitsdak of een semi-intensief groendak kan, ook eenmaal het volgroeid is, water nodig hebben in extreem droge periodes.

Kan ik zelf mijn groendak aanleggen?

Het is zeker mogelijk zelf een groendak te plaatsen. Op onze webshop, www.groendakshop.be vindt u alle mogelijkheden. Wij bieden ook pakketten aan waarmee u zelf aan de slag kan. Op onze groendakshop zijn ook verschillende tips & tricks te vinden voor uw DIY-groendak.

Hoe kan ik meer biodiversiteit op mijn dak krijgen?

Elk groendaksysteem kan aangevuld worden met grassen, kruiden en bloemen. Een gewone zaadmengeling mag echter niet zomaar op uw groendak uitgestrooid worden. Er mogen enkel planten die niet woekeren en geen agressief wortelstel hebben op uw groendak aangeplant worden.

Grassen komen makkelijker door dan kruiden. Het is belangrijk dat u goed nadenkt vooraleer u keuzes maakt want het is moeilijk om terug af te geraken van grassen. Het is belangrijk dat er regelmatig water wordt gegeven, want anders zal het resultaat tegenvallen. 

Wanneer u graag een of meerdere zones met hogere beplanting wenst dan voorzien wij ook een dikkere substraatlaag. Dit is een betere en duurzamere oplossing. Er worden dan ‘heuveltjes’ op uw dak voorzien voor meer biodiversiteit. Er moet eerst nagegaan worden of uw dakconstructie stevig genoeg is voor het extra gewicht van het substraat.

Hoe lang duurt het voordat uw groendak volgroeid is?

Een groendak met sedumstekken zal na een jaar ongeveer voor 70% dichtgegroeid zijn. Na twee jaar is uw dak ongeveer voor 80% dichtgegroeid en na drie jaar is uw groendak volledig dichtgegroeid. Een groendak met sedummatten zal meteen groen zijn, maar de sedums kunnen een terugslag hebben na de aanleg doordat ze moeten wennen aan nieuwe omgevingsfactoren.

U kan de dichtgroei bevorderen door de beplanting extra water te geven in het eerste jaar na aanleg en door goed te bemesten.

Mag ik het water dat van mijn groendak komt hergebruiken in huis?

Het water dat van uw groendak afkomt, zal een beetje verkleurd zijn. De substraatlaag geeft een lichte verkleuring af aan het regenwater. Het water is niet schadelijk of bevat geen stofdeeltjes. U kan het regenwater dus perfect gebruiken voor uw buitenkraantje, om uw toiletten door te spoelen, om uw planten water te geven,…

Indien minder dan een derde van uw dak begroend is, zal u amper tot geen verkleuring hebben van uw regenwater. Als meer dan een derde van uw daken begroend is, zal er meer kans op verkleuring van uw regenwater zijn en is het beter om uw wasmachine niet op regenwater aan te sluiten of het regenwater van het groendak niet op te vangen. 

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van mijn groendak?

Voor de plaatsing van een extensief groendak is geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Bij een extensief groendak is enkel een vergunning nodig indien je ook het volume van je dak wilt wijzigen of verhogen.

Daarnaast is een stedenbouwkundige vergunning nodig vanaf het groendak een opbouwgewicht heeft van meer dan 200 kg/m² of een substraatlaag heeft van meer dan 20 cm.

Bij een intensief groendak is het dus steeds verplicht om een stedenbouwkundige vergunning te hebben.

Vraag hier uw gratis en vrijblijvende offerte aan

WE WOULD LOVE TO GREEN YOUR ROOF

BOUW MEE AAN EEN GROENERE TOEKOMST, wij maken vrijblijvend een offerte op!

Heeft u interesse in een groendak of een daktuin, maar heeft u nog enkele bijkomende vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!